Figyelem! Ez nem rasszista indittatású cikk.Ez a cigányság csak egy részéről szól és elismeri ,hogy a cigányok egy része értékes munkát végez és értékes része a társadalomnak. Viszont le akarja bontani azt a tabu-falat, ami a téma kapcsán fölépült.

Van egy hamis elképzelés az integrációról:

“Szegény emberekről gondoskodjunk. Zárkóztassuk fel őket segéllyel és lakásépítéssel ezért könnyebben fognak munkát találni, tanulni és magukat képezni.”

Csakhogy ez a képlet működik bizonyos tipusú embereknél, de nem működik egy más kultúrájú emberekre, amilyen a cigányok egy része.

Miért nem? A segítést Ők másképp értelmezik.

Amikor kapnak egy lakást ingyen vagy kapnak segélyt, azt Ők úgy értelmezik, hogy az eddigi segélyre és teljes passzivitásra épülő életmódjukat kell folytatni. Ők azt gondolják hogy mi megdicsérjük, megerősítjük és arra ösztönözzük Őket hogy ezt folytassák. Ekkor biztosítottnak érzik, hogy a megélhetési gyerekvállalást folytassák.

Mit jelent a megélhetési gyerekvállalás?

Egy család hajlandó gyerekeket vállalni a gyed/gyes/családi pótlék/segély reményében úgy hogy évtizedek óta nem dolgoznak és nincs esélyük, hogy valaha munkát kapjanak.

Ennek következtében a gyerekek a szülők felelőtlensége miatt egy rossz gyerekkort adnak a kicsiknek, akiknek a kíút nagy valószínüséggel a bűnözés lesz: prostitúció, betörések.

Elfogadható a gyermekvállalás ösztönzése, ami az ország továbbélését szolgálja. Viszont nem a “gettó”-ban ahol teljes a kilátástalanság.

Vagyis a rosszul elgondolt integráció éppen a problémát mélyíti, ahelyett hogy azt megoldaná.

Amikor rosszul adunk, akkor a probléma mélyülésére adunk.

Megoldás csak az lehet hogy az összes juttatást (gyes/gyed/családi/segély) feltételekhez kötik:

gyerek iskolába küldése, udvar/ház tisztán tartása,önkormányzati programokon részvétel, ne ordítozzanak az utcán és ne fenyegessék az embereket és egy betörés, rablás után az okozott kárt vonják le a segélyből .Segélyt nem pénzben, hanem kuponban kapják meg és csak bizonyos termékre válthassák be. Alkoholra, cigarettára ne.

És a megélhetési gyerekvállalást csak úgy lehet megállítani, hogy 3 gyerek fölött ne kapjon juttatást aki régóta nem dolgozik és csak munkából keletkezett adókedvezményt kaphasson.

Illetve hogyha lakást kaptak az önkormányzattól és közrendet folyamatosan zavarják akkor az önkormányzat vegye vissza a lakást és költözzenek vissza korábbi helyükre.

Az a rosszul értelmezett integráció, amit 40-50 éve követünk olyan időzített szociális bombákat hoz/hozott létre, ami most csak kicsit robban, de a jövőben akár gazdasági/szociális katasztrófát okozhat.

Tehát meg kell értenünk hogy gondolkodásbeli különbség van a mi kultúránk és az övéké között. A mi kultúránkban az fog előrejutni, aki tanul, szorgalmasan dolgozik.Ezt fogadjuk el standardnak. Viszont az övékében az jut előre, aki a legerőszakosabb, leghangosabb, legjobban tud verekedni és legjobban meg tudja félemlíteni a környezetét.

Ha a kisgyerekek, olyan környezetbe kerülhetnének, ahol mást látnak például szakmai,művészeti tábor, kollégium akkor ez az ördögi kör megszakadhat.